Αρθρογραφία

Βαλτοί ή ηλίθιοι

Παναγιώτης Δούμας / Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Άκουσα εχθές τον έτερο Αντιπρόεδρο της ΝΔ, να εμμένει στο χρεωκοπημένο πια «αφήγημα» της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. «Και Δακία να τους ονομάσουμε», είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, «αν δεν λύσουμε το θέμα του αλυτρωτισμού τι θα έχουμε λύσει;». Λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αφού πρώτα την είχε απορρίψει.

Εξ’ όσων έχω καταλάβει, η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι η σύνθετη ονομασία σε ένα «πακέτο» επί μέρους συμφωνιών που θα αφορούν την εξάλειψη δειγμάτων αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα, στους θεσμούς, αλλά και στην καθημερινότητα του γειτονικού κράτους. Για αυτήν του τη θέση δεν έχει εξασφαλίσει την σύμπνοια όλων των βουλευτών του και είναι αμφίβολο, αν θα μπορούσε να την υποστηρίξει ως κυβέρνηση.

Έχω επίσης καταλάβει, ότι η θέση αυτή είναι παρόμοια με αυτήν που πρότεινε ο πρωθυπουργός στον Σκοπιανό ομόλογό του, χωρίς ωστόσο να έχει αποσπάσει τη συναίνεση του κυβερνητικού του εταίρου. Είναι δε ηλίου φαεινότερο, ότι ακόμη και σε αρχική συμφωνία ούτε η βουλή των Σκοπίων ούτε των Αθηνών θα την επεκύρωναν.

Κι ενώ τα ΜΜΕ πλασάρουν έναν υποτιθέμενο διχασμό μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη, η πραγματική σύγκρουση είναι μεταξύ των ολίγων που βιάζονται υπόπτως να λύσουν το ζήτημα με «πακέτα» και σε εκείνους που εμμένουν στην πάγια και ιστορική εθνική θέση που αρνείται εξ΄ ολοκλήρου να δωρίσει τον όρο Μακεδονία στα πανσπερμικά Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως τοποθετούνται χωρίς τη στοιχειώδη συναίνεση και αδιαφορώντας για το ηχηρό μήνυμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης που προφανέστατα δεν εξέφραζε μόνο τη βούληση των εκατοντάδων χιλιάδων παρευρισκομένων αλλά πιθανότατα εκατομμυρίων Ελλήνων. Έχουν δε μία πρόταση ασθενή, που παραβιάζει κάθε έννοια λογικής, αλλά και στοιχειώδους πατριωτισμού.

Η μετριοπαθής πρόταση των κοπτομένων για άμεση επίλυση του ζητήματος δεν διασφαλίζει την εξάλειψη των αλυτρωτισμών, καθώς το όνομα από μόνο του θα τους συντηρεί στη συνείδηση του σκοπιανού λαού. Τουναντίον, η ολοκληρωτική κατάργηση του «Μακεδονία», αυτούσιου ή ως συνθετικού, θα ακύρωνε στο διηνεκές σε διεθνές επίπεδο τη δυνατότητα υποστηρίξεως οιασδήποτε εδαφικής αξιώσεως.

Αυτό το «Μακεδονία, αλλά χωρίς αλυτρωτισμούς» θυμίζει τον μύθο του «μετριοπαθούς Ισλάμ». Οι δε υποστηρικτές του που διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ συμφωνούν, είτε μας θεωρούν ηλιθίους είτε είναι ηλίθιοι είτε βαλτοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *