Αρθρογραφία

Goody’s και πολιτιστικός μαρξισμός

Παναγιώτης Δούμας / Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ανάρπαστη έγινε η τελευταία διαφήμιση των Goody’s. Η κοινή γνώμη διχάστηκε και η διαφήμιση, αν μη τι άλλο, ακούστηκε. Όσο όμως κι αν οι συντελεστές της ήθελαν και να σοκάρουν, σε καμία περίπτωση ο βασικός τους σκοπός δεν φαίνεται να ήταν αυτός και ούτε φυσικά να προωθήσουν το προϊόν τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, μόνον εάν το προϊόν αυτό ήταν η λευκή σαρξ σε διάφορες παραλλαγές. Σίγουρα όχι τα χάμπουργερ. 
«Έμπαινες;», ρωτά επανειλημμένως ο αφηγητής. Ερώτημα που κατά την νεανική αργκό έχει καθαρά σεξουαλικό, αν όχι σεξιστικό – ειδικά γι’ αυτούς που υπερασπίζονται τις προβαλλόμενες στη διαφήμιση αυτή «αξίες» – περιεχόμενο. Συγχρόνως παρεμβάλλονται διαδοχικά άτομα αμφιλεγομένου σεξουαλικού προσανατολισμού ή τουλάχιστον εξεζητημένου στιλιστικού γούστου – τι άλλο να πω;

Ερωτάται δηλαδή ο τηλεθεατής, αν… ορέγεται κάτι που μοιάζει με ξενυχτισμένο τραβεστί, σε κάτι αγριεμένους τύπους με μάσκαρα και μπλουζάκια με το μικρό μου πόνι σε χρώματα του ουρανίου τόξου, σε κάτι απειλητικές «φεμιναζί» ή λεσβίες, σε ένα ανήμπορο παιδάκι που υφίσταται «μπούλινγκ» – να και το κοινωνικό μήνυμα, εύγε! – και στο τέλος, μετά την παρεμβολή και μίας – ό,τι πιο κοντά στο φυσιολογικό – ποπ τρελοκοπέλας, ερωτάται αν θα έμπαινε στο… χάμπουργκερ.

Θα γελούσα, όμως όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο και χαοτικό πανσεξουαλικό καρναβαλάκι, σίγουρα δεν απευθύνεται σ’ εμένα. Στοχεύει στο παιδί μου και σε όλη την πιτσιρικαρία. Και ναι, τα παιδιά στις μέρες μας ξέρουν και, ενδεχομένως, κάνουν πράγματα που εμείς δεν τα διανοηθήκαμε ούτε ως ενήλικες. Θέλουμε όμως, αλήθεια, να τα παροτρύνουμε να ακολουθήσουν μία πορεία υπό το δόγμα του «όλα είναι φυσιολογικά και όλα επιτρέπονται»;
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία, μέσω διαφημίσεως, προβάλλει προκλητικά, στα όρια της χυδαιότητος πρότυπα. Για κάποιον περίεργο λόγο, κρυμμένο στα ψιλά γράμματα της λεγομένης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα πλασάρουν την ατζέντα του πολιτιστικού μαρξισμού. Ίσως να «ειν’ πολλά τα λεφτά». Ποιος ξέρει; Το μάθαμε άλλωστε πια, ότι η οικογένεια ως κύτταρο των εθνικών κοινωνιών, είναι στο στόχαστρο.

Εκεί, στο παράρτημα «εταιρική κοινωνική ευθύνη» της ιστοσελίδος της Goody’s διαβάζουμε: «…Tα παιδιά είναι συνώνυμα με το μέλλον μας, συνεπώς βοηθώντας τα παιδιά συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.» Μετά γελάμε και τρέχουμε με τα πιτσιρίκια στο πιο κοντινό σουβλατζίδικο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *