Τα λεφτά δεν είναι ο μόνος λόγος αυτοκτονίας. Υπάρχει και η ντροπή!

Γράφει ο Παναγιώτης Δούμας

Ήταν πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι σήμερα το πρωί ένας 77χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Η πρώτη σκέψη που σου ‘ρχεται είναι ότι συνήθως οι αυτόχειρες είναι νεωτέρας ηλικίας. Δεν είμαι ούτε ψυχίατρος ούτε ψυχολόγος, αλλά πιστεύω ότι η συγκυρίες μας έχουν κάνει όλους λίγο έως πολύ επιστήμονες στην ψυχανάλυση. Ψυχαναλύουμε τους φίλους και συντρόφους μας, το προσωπικό ή το αφεντικό μας, τους πολιτικούς μας, τους δασκάλους και τους μαθητές μας. Σίγουρα περισσότερο από ποτέ.

Από την άλλη, μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουμε πολλές καταστάσεις με περίσσια ανοχή και να αφιερώνουμε χρόνο, σκέψη και χρήμα – πολύ συχνά – στο να ψυχαναλύουμε το απαράδεκτο, το παράνομο, το ανήθικο και το μεμπτό. Και την ίδια στιγμή δεν δίναμε ανάλογη προσοχή στο πραγματικά ορθό, στο ηθικό και στο θετικό. Φορείς αυτών των αρετών υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που σήμερα διανύουν το ναδίρ του περάσματός τους απ’ αυτόν τον κόσμο, που έμαθαν να ζουν με αρχές, με αξίες, μακριά από την εξιδανίκευση του μπαταχτσή, που στις μέρες μας απολαμβάνει της υποστήριξης πολλών Ελλήνων, ανεξαρτήτων και μη.

Ένας τέτοιος πιθανότατα ήταν και ο 77χρονος, που όπως γράφτηκε, αυτοκτόνησε για να μην αφήσει χρέη στα παιδιά του. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό, πάντως μάλλον επρόκειτο για έναν από αυτούς τους «βλάκες» που μια ζωή πλήρωναν στην ώρα τους, που φασούλι το φασούλι έφτιαξαν μια μικρή περιουσία για να αφήσουν στα παιδιά τους και που την είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να κινδυνεύει να χαθεί από τον φορομπηχτισμό, από τα χαράτσια και από την σχόλη κάποιων να σωθούν οι κηφήνες και τα λαμόγια που τους ψηφίζουν.

Σήμερα θα βγουν διάφοροι να θρηνήσουν τον φουκαρά αυτό και θα μιλήσουν για μνημόνια και αντιμνημόνια, για φαύλους και για απατεώνες. Εγώ πάλι θα τολμήσω να εικάσω ότι ο άνθρωπος αυτός έγινε θυσία στον βωμό του ταξικού – εν τέλει – μίσους που οδήγησε στην ποινικοποίηση της τίμιας προκοπής και στην δικαίωση του μπαταχτσή. Το δε χέρι του δεν το όπλισε ούτε η ανέχεια ούτε η χρεοκοπία, αλλά πιθανότατα η ντροπή. Η ντροπή που δεν νιώθει ο Φωτόπουλος, που μετά το φαγοπότι μας απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Άντε λοιπόν…