ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗ ΝΔ, ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΔΩΝΙ

Κάποιος που δεν υποστηρίζει ΝΔ αλλά είναι δεξιός και ανήκει είτε στην Δεξιά είτε στην Άκρα Δεξιά είτε στη Λαϊκή Δεξιά είτε στην Κεντροδεξιά, θα είχε κάθε λόγο να ψηφίσει αυτόν που θα οδηγήσει την ΝΔ γρηγορότερα στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ ή στον αφανισμό.

Μια τέτοια επιλογή «μίσους» θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αν ήθελε μάλιστα κανείς να επενδύσει στην καταστροφή εν γένει – όχι μόνον της ΝΔ, θα έπρεπε να ποντάρει στον δεύτερο. Γιατί;

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο εκπρόσωπος του σημερινού κατεστημένου στην Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, δεν φοβίζει κανέναν και γι’ αυτό το λόγο έχει πάρει τις ευλογίες απ’ όλα τα τζάκια. Καραμανλής, Σαμαράς, μέρος του Μητσοτακέικου και οι διάφοροι άλλοι αντιβαρόνοι και βαρονίσκοι στηρίζουν αμέσως ή εμμέσως τον Βαγγέλα. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Μέσω αυτού θα μπορέσουν πολύ πιο εύκολα να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους, τους ανθρώπους τους και τους μηχανισμούς τους. Να διατηρήσουν και την τραβεστί εκλογική τους βάση, αυτήν που έκτισαν τόσες δεκαετίες στηριζόμενοι κυρίως στις πελατειακές σχέσεις και στην διαπλοκή.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#dc3522″ class=”” size=””]Με Μεϊμαράκη μπροστά η ΝΔ θα συνεχίσει τον δρόμο προς τα μονοψήφια ποσοστά.[/pullquote]

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι η βολή του υπάρχοντος κατεστημένου στην ΝΔ και αν εκλεγεί θα κάνει απλά «μούγκα στην στρούγκα», όπως θα το ‘λεγε κι ο ίδιος, αφού την θέση του αρχηγού μέχρι πριν λίγους μήνες δεν την είχε καν ονειρευτεί. Πολλώ δε μάλλον του αιρετού. Με αυτόν μπροστά είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο, που αργά ή γρήγορα – κατ’ εμέ σχετικά γρήγορα – οδηγεί στα μονοψήφια ποσοστά και μεταφέρει τον αγώνα από το μέτωπο της διεκδικήσεως της εξουσίας σε αυτό της κοινοβουλευτικής επιβιώσεως.

ΤΟ ΝΕΟΝ ΠΑΛΑΙΟΝ

Είναι όμως και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Είναι κατεστημένο ο Τόλης; Όχι, θα πουν με ευκολία κάποιοι. Σύμφωνα με τα Wikileaks, είχε από παλιά δική του ατζέντα. Πριν καν βγει από τ’ αυγό, ρουφιάνευε τον Καραμανλή στους Αμερικανούς. Συγκρούστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, στήνοντας δικό του καπετανάτο στην Θεσσαλονίκη. Έπαιξε μπάλα μόνος του (;) και προφανώς κέρδισε, αφού τον στηρίζουν και ο Κωστάκης και ο Αντώνης. Ο τελευταίος τον προτιμά, αντί να υποστηρίζει τον Άδωνι που κονταροχτυπιόταν με αριστερούς και ψεκασμένους στα κανάλια μονάχος για πάρτη του από το ’12 μέχρι και σήμερα, που δεν είναι καν πρόεδρος. Για να μην αδικούμε βέβαια τον Αντώνη Σαμαρά, η Μεγαλειότης Του δεν λέει ποιον στηρίζει, αλλά έχει βάλει τον Φαήλο να στηρίζει Μεϊμαράκη, τον Μουρούτη να στηρίζει Τζιτζικώστα και αυτός το παίζει Πυθία. Παλιό το κόλπο.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#dc3522″ class=”” size=””]Ο Τζιτζικώστας κηρύσσει την εξάλειψη των μηχανισμών από την ΝΔ και τον στηρίζουν  ανοικτά οι κεντρικοί μηχανισμοί του.[/pullquote]

Να επανέλθουμε όμως στον κύριο Τζιτζικώστα. Τι πρεσβεύει; Είναι ολίγον σκληρός δεξιός, ολίγον αντιμνημονιακός και κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ολίγον αντιμεταναστευτικός και υπέρ του νόμου και της τάξεως και συγχρόνως κηρύσσει την ενότητα, έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και την εξάλειψη των μηχανισμών από το κόμμα. Την ίδια στιγμή όμως, τον στηρίζουν όλοι οι μηχανισμοί με τον τρόπο τους. Ο Καραμανλής, τον οποίον κάποτε υπονόμευε, ο Σαμαράς, με τον οποίον συνεκρούσθη, μέχρι και… ο Καμμένος, ο οποίος κόπτεται για το δικό του μέλλον στην περίπτωση καταρρεύσεως του συνασπισμού ΣΑΝΕΛ. Δεν νομίζω δε ότι θα ήταν τολμηρό να πω ότι αν ο Βαγγέλας μείνει πίσω θα στηρίξει Τζιτζικώστα.

Μ’ άλλα λόγια, ο κος Τζιτζικώστας είναι ένας συστημικός λαϊκιστής, υποψία δεξιού, σαν κι αυτούς που έκαναν την Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα χωρίς σαφή ταυτότητα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια της αρχικής βάσεώς της, στην συρρίκνωσή της αλλά και στην θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι εσωκομματικές της αντιπαραθέσεις, που ουδεμίαν σχέση με ιδεολογικές διαφοροποιήσεις έχουν.

Κι αν με ρωτάτε, γιατί ο Καμμένος υποστηρίζει τον Τζιτζικώστα, οι λόγοι είναι δύο. Αφενός, δεν σημαίνει τίποτε για τον Τζιτζικώστα το ότι ο Καμμένος συνεργάστηκε με τους ολετήρες του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου και οι δύο πρεσβεύουν ένα και μόνον πράγμα: ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Όποιος λοιπόν αγωνιά να κατατάξει κάπου τον «νεαρό» Τζιτζικώστα, τζάκι τρίτης γενεάς, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το «ΤΙΠΟΤΑ» ως κοινό τόπο με τις βαρονίες που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες το μπλε μαντρί.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ ΝΕΟΝ

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δύο διεξάγουν έναν δυναμικό αλλά και ηθικό αγώνα και προ παντός έχουν θέσει τις απόψεις τους στα καίρια ζητήματα, αδιαφορώντας για το αν αρέσουν ή όχι. Κυρίως όμως, είναι δοκιμασμένοι ήδη στα δύσκολα. Απετέλεσαν βασικούς πυλώνες της κυβερνήσεως Σαμαρά και αν η Ελλάδα έκανε ένα βήμα εμπρός, από το ’12 ως το ’15, αυτό το οφείλει σ’ αυτούς τους δύο και ελάχιστους άλλους, καθώς διαχειρίστηκαν τα πιο καυτά χαρτοφυλάκια. Αυτό της Δημοσίας Διοικήσεως και αυτό της Υγείας. Δεν ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα και δεν συμμετείχαν στα εσωκομματικά ξεκατινιάσματα.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#dc3522″ class=”” size=””]Σε διεθνές επίπεδο, τόσο σε ένα οικονομικό όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό ή και πολιτισμικό πεδίο, ο Μητσοτάκης δεν θα ερχόταν εύκολα σε σύγκρουση με «τα καλά του φιλελευθερισμού».[/pullquote]

Τι τους διακρίνει; Ο Μητσοτάκης, εξ’ οικογενειακής παραδόσεως κιόλας, δεν έχει και μεγάλη σχέση με το έθνος. Είναι ένας κλασσικός φιλελεύθερος, που πιστεύει στο μικρό και ευέλικτο κράτος που δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Σε ένα διεθνές ωστόσο επίπεδο, τόσο σε ένα οικονομικό, όσο και σε ένα γεωπολιτικό ή και πολιτισμικό πεδίο, δεν θα ερχόταν εύκολα σε σύγκρουση με «τα καλά του φιλελευθερισμού». Δεν θα υπερασπιζόταν τις εθνικές παραδόσεις, την εθνική ομοιογένεια της Ελλάδος ή και το δημογραφικό ισοζύγιο της πατρίδος μας ούτε καν όπως το έκανε ο Κώστας Καραμανλής. Δύσκολα θα μπορούσε έστω και διά της διπλωματικής οδού να κουνηθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε κι από πού προέρχεται και γιατί είναι εκεί που είναι.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΝ ΝΕΟΝ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει έναν Μητσοτάκη ως υποσύνολο των απόψεών του. Είναι όμως δεξιός και όταν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιος ξέρει πολύ καλά τι εννοεί. Πιστεύει στις εθνικές παραδόσεις, πιστεύει στο έθνος, το οποίο υπηρετεί καθημερινά ακόμη και μέσα από το επάγγελμά του. Είναι ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος με ένσημα και σε όποια θέση κι αν υπηρέτησε, μπορεί να τον υποδέχθηκαν με κλάματα, με τον ίδιο ακριβώς όμως τρόπο τον αποχαιρέτησαν. Δεν νομίζω, άλλωστε, ότι είναι λίγοι οι διθύραμβοι που έχουν γραφεί γι’ αυτόν για να χρειάζεται να το επαναλάβω.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι αναμφισβήτητα ένας ιδιόρρυθμος τύπος. Άλλωστε, όπως κάποιος είχε πει, «νορμάλ είναι όλοι όσοι δεν γνωρίζουμε». Δυστυχώς γι’ αυτόν, μέσ’ απ’ το γυαλί τουλάχιστον, τον γνωρίζουμε όλοι. Είναι όμως και καλός άνθρωπος και Έλληνας. Είναι αυτό, που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αποκαλούσε «ξηγημένο παιδί». Κι αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Σ’ εκείνους που θα σπεύσουν να υπενθυμίσουν την «προδοσία» εις βάρος του Καρατζαφέρη, έχω απλά να πω ότι τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και ο Θεός έκανε τούμπα. Μόνον δύο άνθρωποι έμειναν αμετακίνητοι στην πεποίθησή τους ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο και αυτό το έχει γράψει η ιστορία, δικαιώνοντάς τους μάλιστα κάθε φορά που ψηφίζεται ένα νέο Μνημόνιο: Ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης. Ο πρώτος έχει βέβαια ξεκινήσει το σπαγκάτο από το κέντρο μέχρι την άκρα δεξιά και αυτές οι ασκήσεις είναι λίγο επικίνδυνες άμα έχεις πατήσει τα 50. Ο δεύτερος έχει παραμείνει αμετακίνητος και περήφανα διεκδικεί αυτό που ο πρώτος δεν ετόλμησε.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#dc3522″ class=”” size=””]Όποιος νομίζει ότι «ΝΔ» σημαίνει «Νέα Δυναστεία» ή «Νέοι Δεινόσαυροι» να μην τολμήσει να αγγίξει ψηφοδέλτιο του Αδώνιδος Γεωργιάδου.[/pullquote]

Όποιος λοιπόν θέλει να καταστρέψει την Νέα Δημοκρατία δεν έχει παρά να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Όποιος δεν αναζητά έναν ηγέτη τολμηρό, έντιμο, ανιδιοτελή, ιδεολογικά και πολιτικά συνεπή, ορθολογιστή, που δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος, αν είναι να βάλει ένα λιθαράκι παραπάνω στην διάσωση της πατρίδος του, μη και διανοηθεί να δώσει ψήφο στον Άδωνι Γεωργιάδη. Όποιος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό και επιθυμεί μπροστάρη κάποιον σαν τον Τσουκαλά ή τον Πάνο Καμμένο (μικρή η διαφορά), τότε σίγουρα δεν πρέπει να στηρίξει Άδωνι Γεωργιάδη. Όποιος νομίζει ότι «ΝΔ» σημαίνει «Νέα Δυναστεία» ή «Νέοι Δεινόσαυροι» να μην τολμήσει να αγγίξει ψηφοδέλτιο του Αδώνιδος Γεωργιάδου.

Σαν φίλος, του εύχομαι καλή επιτυχία. Σαν ενασχολούμενος με τα κοινά, φρονών ότι η ΝΔ πρέπει να κλείσει τον κύκλο της, του εύχομαι να αποτύχει και να ξανασυναντηθούμε σε άλλα μετερίζια. Εν αντιθέσει με άλλους ωστόσο, θεωρώ ότι οι φιλίες υπερέχουν της πολιτικής, ειδικά όταν αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ιερότερο αυτών.

Παναγιώτης Χ. Δούμας